Η ιστορία των Σερρών

Οι Σέρρες είναι μια παμπάλαια πόλη πολλών χιλιάδων ετών. Ούτε είναι τυχαία και η γεωγραφική της τοποθεσία καθώς ο λόφος της Ακρόπολης της προσέφερε αμυντικό προβάδισμα και προστασία κατά εισβολέων από την αρχαιότητα μέχρι και την πιο πρόσφατη ιστορία της κατά τον 20ο αιώνα.

Όπως όλη η Ελλάδα, και η πόλη των Σερρών πέρασε πολλούς πολέμους, δεινά και καταστροφές κατά την ιστορία της. Συγγραφείς και ποιητές της αρχαιότητας όπως ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης και ο Όμηρος έχουν γράψει για τις Σέρρες και τους κατοίκους της. Αναφέρονταν στην πόλη με το όνομα Σίρις Για τους Βυζαντινούς, από την άλλη, οι Σέρρες θεωρούνταν μεγαλούπολη κατά τα Βυζαντινά χρόνια.

Πολλοί πληθυσμοί εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών κατά την αρχαιότητα κάτι που επιβεβαιώνεται από τα απομεινάρια αρχαίων οικισμών και πόλεων που υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Από τις αρχαίες πόλεις της περιοχής η Αμφίπολη είναι η πιο γνωστή. 49 αρχαίες περιοχές και οικισμοί έχουν ανακαλυφθεί, εκ των οποίων άλλοι συνδέονται με την Κλασσική & Ελληνιστική περίοδο και άλλοι με τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Όπως οι γύρω περιοχές και οι Σέρρες υπήρξαν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1383 και για 530 χρόνια όπου και απελευθερώθηκε. Κατά τα Οθωμανικά χρόνια, η πόλη των Σερρών άνθισε εμπορικά καθώς υπήρξε σημαντικός εμπορικός κόμβος μεταξύ της Ευρώπης και την Ανατολή. Υπήρξε επίσης και μεγάλο κέντρο εξαγωγών με τα δημητριακά, το βαμβάκι και τα υφάσματα να κυριαρχούν στις εξαγωγικές δραστηριότητες.

Η πόλη φρόντισε επίσης να εμπλουτίσει το μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων της με την ίδρυση του Μακεδονικού Συλλόγου το 1870 και τη δημιουργία, το 1872, του πρώτου διδασκαλείου της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η πλούσια ιστορία και η γαστρονομική παράδοση σε συνδυασμό με τα σύγχρονα τουριστικά προϊόντα κάνουν τη πόλη των Σερρών ελκυστικό προορισμό για πολλούς επισκέπτες που αναζητούν «διαφορετικές» εμπειρίες.