City Break

Η πόλη των Σερρών ενδείκνυται για ολιγοήμερες αποδράσεις. Οι κοντινές αποστάσεις, ο περίπατος στους δρόμους και τα πεζοδρόμια του εμπορικού κέντρου, τα “cozy” σημεία για καφέ και φαγητό κάνουν τις Σέρρες ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του City Break.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Οι πασίγνωστες εκδηλώσεις – σήματα κατατεθέν των Σερρών αποτελούν έναν επιπλέον σημαντικό λόγο για να επισκεφτούν την Πόλη οι fans του City Break. Ο λόγος γίνεται για την περίφημη «Πολιτεία των Ευχών» αλλά και για τα αποκριάτικα Mascarata.Η πολιτεία των Ευχών αποτελεί το «παραμυθένιο» γεγονός της χρονιάς για τις Σέρρες και σήμα κατατεθέν για τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για έναν χώρο που φιλοξενεί το σπίτι του Santa Claus, το Εργαστήρι της Σοκολάτας, παγοδρόμιο, καρουζέλ, λούνα πάρκ καθώς και Χριστουγεννιάτικες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και άλλα πολλά.

Τα αποκριάτικα Mascarata, από την άλλη, είναι το μοναδικό καρναβάλι των Σερρών. Αποτελεί μεγάλο αποκριάτικο γεγονός της πόλης με μουσική, ατέλειωτους χορούς, και ομάδες μεταμφιεσμένες που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στους χορευτικούς ρυθμούς της αποκριάτικης μουσικής…

Επίσης μεγάλες εκδηλώσεις συνδεδεμένες με τη παράδοση των Σερρών είναι:

Τα Αναστενάρια ή Νεστενάρια

Πρόκειται για ένα θρησκευτικό έθιμο το κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η πυροβασία – περπάτημα με γυμνά πόδια πάνω σε αναμμένα κάρβουνα. Το έθιμο είναι η αναβίωση ενός πανάρχαιου Ελληνικού εθίμου που έχει τις ρίζες του στη Διονυσιακή λατρεία και στα Διονυσιακά Μυστήρια.

Τα Αναστενάρια λαμβάνουν χώρα στις 20 Μαΐου κάθε χρόνο, παραμονή της εορτής Κωνσταντίνου & Ελένης και κορυφώνεται το τελετουργικό στις 21 Μαΐου.

Ο Καλόγερος

Το έθιμο αυτό συνδέεται με τη γονιμότητα της γης. Μόνο άνδρες εκτελούν το τελετουργικό αυτό με επίκεντρο τον «Καλόγερο». Σύμφωνα με το έθιμο, μόλις πέθανε ο «καλόγερος» τον έριξαν στο νερό κατευθείαν και μετά από λίγα λεπτά αναστήθηκε.

Η τελετουργία του εθίμου εμπλέκει πολλούς χαρακτήρες. Το κύριο πρόσωπο – ο «Καλόγερος», ο «βασιλιάς» που τον συνοδεύει, ο «κουρέας», το «βασιλόπουλο», οι νοικοκυρές και οι νοικοκύρηδες. Ο καθένας από αυτούς τους χαρακτήρες διαδραματίζει τον δικό του ρόλο ενώ η ενδυμασίες περιλαμβάνουν προβιές, νεροκολοκύθα και πιπεριές.

Γυναικοκρατία – Μπάμπω – «Βρεξούδια»

Πρόκειται για πανάρχαια τελετή που ιδρύθηκε προς τιμήν της γυναίκας, της αναπαραγωγής και της γέννησης παιδιών. Κατά τη διάρκεια της γιορτής της Μπάμπως και για μία ολόκληρη μέρα (24ωρο) η γυναίκες αναλαμβάνουν την εξουσία του χωριού με την κατάληψη δημόσιων κτιρίων, την εκλογή προέδρου και δημοτικού συμβουλίου (όλες γυναίκες) ενώ οι ισχύει ολική απαγόρευση κυκλοφορίας για τους άνδρες οι οποίου αναλαμβάνουν τις δουλειές του νοικοκυριού. Η ημέρα της Μπάμπως κλείνει με βραδινό γλέντι.

Παραδοσιακή Πάλη

Το έθιμο αυτό βασίζεται στην αναβίωση της αρχαίας πάλης και κατά την εκτέλεση του εθίμου οι αθλητές ντύνονται με παραδοσιακό παντελόνι ως τα γόνατα και βάζουν λάδι σε όλο το σώμα.

Άλλες μικρότερες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: τα Χελιδονίσματα, οι Λαζαρίνες ή τα Λαζαρικά κάλαντα, Κλήδονας, Γαϊτανάκι και το Πανηγύρι Αγίου Γεωργίου.
Οι Σέρρες διαθέτουν συνεδριακά κέντρα διεθνών προδιαγραφών ικανά να φιλοξενήσουν μεγάλα επαγγελματικά συνέδρια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Ξενοδοχείο Xenia
Ξενοδοχείο Σέρρες Παλλάς
Και τα δύο ξενοδοχεία διαθέτουν μεγάλες αίθουσες συνεδρίων και εκδηλώσεων.
Οι Σέρρες προσφέρονται για διάφορα είδη εξορμήσεων είτε μικρές αποδράσεις σε κοντινές φυσικές τοποθεσίες είτε εξόρμηση εντός της πόλης. Κατά τη διαμονή σας στη πόλη μπορείτε να πραγματοποιήσετε μονοήμερες εκδρομές σε πανέμορφα φυσικά τοπία όπως η λίμνη Κερκίνης, το σπήλαιο του Αλιστράτη και το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά.

Σε όσους αρέσουν τα πολιτιστικά και θρησκευτικά στοιχεία μπορείτε να επισκεφτείτε το Οχυρό Ρούπελ, την Αμφίπολη ή να κάνετε πνευματική αναζήτηση στα όμορφα μοναστήρια της περιοχής όπως η Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου. Αν από την άλλη προτιμάτε την εξόρμηση εντός της πόλης, τα μουσεία και τα πολιτιστικά στοιχεία προσφέρουν μια πλούσια αναδρομή στην ιστορία των Σερρών.

Η εξόρμηση μέσα στη πόλη μπορεί να συνδυαστεί επίσης μ’ ένα γαστρονομικό ταξίδι γεύσεων και μια βόλτα για ψώνια στην αγορά.
Αν και μικρότερη πόλη συγκριτικά με τα μεγάλα αστικά κέντρα Θεσσαλονίκη και Αθήνα, οι Σέρρες φημίζονται για την «έντονη» νυχτερινή ζωή. Η κουλτούρα των Σερραίων άλλωστε δεν θα τους επέτρεπε να είναι παρά δραστήριοι. Είναι ανοιχτοί άνθρωποι, εξωστρεφείς και αγαπούν με αποτέλεσμα η πόλη τους να είναι μονίμως «εν δράση». Φυσικά συμβάλουν στη ζωντάνια της πόλης και οι φοιτητές που σπουδάζουν σ’ αυτή την όμορφη πόλη.

Η μεγάλη ποικιλία των μπαρ, καφέ, εστιατόρια και ταβέρνες καλύπτουν όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες. Τα trendy καφέ-μπαρ αλλά και τα πιο «ψαγμένα» στέκια, τα ακριβά bistro, οι παραδοσιακές ταβέρνες και τα φαγάδικα είναι εδώ για να σας απογειώσουν!