Μουσεία & Πολιτιστικά Ιδρύματα

Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο «Ψυχής Άκος»
Το Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο Σερρών «Ψυχής Άκος» διαθέτει εκθέματα που περιλαμβάνουν εικόνες, σκεύη δημιουργημένα από άργυρο και θρησκευτικές ενδυμασίες / κεντήματα. Όλα τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται από διάφορους ναούς και μονές της περιοχής.
Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων
Μη χάσετε τις χορευτικές εκδηλώσεις των Ποντίων που διοργανώνει ο σύλλογος Ακρίτες Σερρών. Σε αυτές τις εκδηλώσεις θα μπορέσετε να δείτε και να πάρετε μια γεύση από την κουλτούρα των Ποντίων των Σερρών.
Όμιλος «Ορφέα»
Από την ίδρυσή του το 1905, ο όμιλος Ορφέα αποτελεί κινητήρια δύναμη για τα πολιτιστικά δρώμενα των Σερρών. Μέσω της δράσης του προωθεί τον πολιτισμό και ανυψώνει με κάθε τρόπο το πνευματικό επίπεδο των Σερραίων. Ο όμιλος διοργανώνει εκδηλώσεις τόσο πολιτιστικές όσο και αθλητικές. Υπό την αιγίδα του πραγματοποιούνται δραστηριότητες που αφορούν τον αθλητισμό, τη μουσική, τις καλές τέχνες, τα γράμματα και τις επιστήμες. Αξίζει να σημειωθεί πως, κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, ο όμιλος χρησίμευε και ως κρυψώνα για τους μαχητές του Μακεδονικού Αγώνα. Σήμερα το κτίριο του ομίλου Ορφέα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο κτίριο ιστορικής κληρονομιάς.
Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών είναι σύμβολο πνευματικής καλλιέργειας και πολιτισμού για τη πόλη των Σερρών. Από την ίδρυσή της το 1952, προωθεί τη γνώση, την καλλιέργεια του πνεύματος και τον πολιτισμό μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασης των πολιτών σε τεράστια γκάμα βιβλίων αλλά και μέσω διαφόρων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων όπως τη διοργάνωση ομιλιών, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεων, βραδιές κινηματογράφου και πολλά άλλα..
Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών (ΔΗΠΕΘΕ)
Κατά την επίσκεψή σας στη πόλη μας, σας προσκαλούμε να ταξιδέψετε στο μαγικό κόσμο του θεάτρου. Απολαύστε θεατρικές παραστάσεις και έργα στο Δημοτικό Θέατρο Σερρών. Τα θεατρικά έργα σε συνδυασμό με το χώρο του θεάτρου και την αρχιτεκτονική του θα σας μαγέψουν.
Μουσείο Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου
Μέσα στη Μονή έχει δημιουργηθεί μία πτέρυγα η οποία λειτουργεί ως χώρος μουσείου το οποίο διαθέτει εκθέματα αποτελούμενα από εργαλεία που, τις παλαιές εποχές, χρησίμευαν στην επεξεργασία της ελιάς και όχι μόνο.
Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων
Ανακαλύψτε περισσότερα για τους πληθυσμούς και τις φυλές που εγκαταστάθηκαν στο Σερραϊκό χώρο. Επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων όπου θα θαυμάσετε τα εκθέματα του πολιτισμού των Βλάχων.
Μουσείο Ελιάς
Από τις Σέρρες δεν θα μπορούσε να λείψει ένα μουσείο ελιάς. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε ένα παλιό ελαιοτριβείο, τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν και τις μεθόδους που εφάρμοζαν τον 19ο αιώνα για την παραγωγή λαδιού. Το Μουσείο Ελιάς στον Ελαιώνα Σερρών σας περιμένει.
Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών – Μπεζεστένι
Αν θέλετε να πάτε αρκετά πίσω στο χρόνο και να δείτε στοιχεία και αντικείμενα που προέρχονται απο τη Νεολιθική εποχή αλλά και την εποχή του Χαλκού, τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών – Μπεζεστένι. Εκεί θα δείτε διάφορα ευρήματα και αντικείμενα εκείνης της εποχής.
Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων
Στο Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων θα έχετε την ευκαιρία να δείτε εκθέματα που αφορούν τον πολιτισμό και την κουλτούρα των Σαρακατσάνων. Το μουσείο αυτό λειτουργεί από το 1979 και το 1987 τιμήθηκε με το βραβείο «μουσείο της χρονιάς», ένα πανευρωπαϊκό βραβείο που ανύψωσε περαιτέρω το μουσείο.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Εμπλουτίστε τις γνώσεις σας για τη φύση και τα ζώα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σερρών. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία και να λάβετε γνώσεις για διάφορα είδη ζώων, πουλιών, φυτών και ορυκτών της περιοχής.