Μοναστήρια και Ιεροί Ναοί

Ιερός Ναός Αγ. Θεοδώρων
Ο ναός των Αγίων Θεοδώρων θεωρείται το πιο σημαντικό Βυζαντινό κτίσμα της πόλης των Σερρών, Παμπάλαιος ναός η κατασκευή του οποίου χρονολογείται μεταξύ του 5ο και 6ο αιώνα μ. Χ. Κατά τα βυζαντινά χρόνια ο ναός αυτός ήταν Μητροπολιτικός Ναός. Δυστυχώς όμως είχε δεχτεί μεγάλες καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία του αφού πυρολύθηκε από τους Βούλγαρους τη πρώτη φορά το 1849 και δεύτερη φορά το 1913.
Ιερός Ναός Αγ. Νικολάου
Ένας ακόμα αξιοσημείωτος, Βυζαντινός ιστορικός ναός είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην Ακρόπολη Σερρών. Χτισμένος κατά τον 12ο αιώνα, ο ναός καταστράφηκε τον 17ο αιώνα και αναστηλώθηκε πάλι προς τα μέσα του 20ου αιώνα.
Ι. Μ. Παναγίας Βύσσιανης
Η Ιερά Μονή Παναγίας Βύσσιανης είναι μία γυναικεία μονή που χτίστηκε πριν από 50 χρόνια περίπου. Είναι μια μικρή και γαλήνια μονή όπου θα έχετε την ευκαιρία να καταλάβετε από κοντά τον τρόπο ζωής που ακολουθούν οι μοναχές.Πηγή φωτογραφίας: Ι.Μ. Παναγίας Βύσσιανης
Ιερός Ναός Αγ. Γεωργίου Κρυονερίτη
Ο Άγιος Γεώργιος ο Κρυονερίτης είναι ένας από τους Βυζαντινούς ναούς των Σερρών που χτίστηκε στα τέλη του 13ου αιώνα. Είναι μαρτυρικός ναός θα λέγαμε αφού 270 χρόνια περίπου μετά την κατασκευή του καταστράφηκε από τους Οθωμανούς. Η ανέγερσή του έλαβε χώρα από το 1862 έως το 1871.
Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου
Για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού ιδίως της Βυζαντινής εποχής, η Μονή Τιμίου Προδρόμου είναι εκεί για να τους μεταφέρει σ’ ένα πανέμορφο πνευματικό ταξίδι. Όντας Βυζαντινό μνημείο του 13ου αιώνα, η μονή αυτή είναι μοναδικής ομορφιάς και είναι δείγμα Βυζαντινής αρχιτεκτονικής.